Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 8 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
5 + 8 =

Ciasto drożdżowe "Ireny"

Przepis pochodzi z Zabostowa Dużego oraz Mysłakowa i wykonywany jest od okresu międzywojennego.
SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 3 kg mąki pszennej z młyna,
  • 60 dag cukru,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajo,
  • 20 dag masła własnej produkcji,
  • 10 dag drożdży,
  • litr krowiego mleka
Kruszonka:
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • 1-2 łyżki domowej śmietany.
Sposób wykonania:
Jaja ubijamy z połową cukru i szczyptą soli. Drożdże rozrabiamy z 1/4 l ciepłego mleka i łyżką stołową cukru. Do przesianej mąki dodajemy 3/4 l bardzo ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite jaja, następnie drożdże, pozostały cukier oraz roztopione, ciepłe masło.
Wszystkie składniki wyrabiamy przez ok. pół godziny.
Ciasto wykładamy do foremek i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką (ciasto na kruszonkę robimy tak, jak na zacierki). Następnie wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy przez godzinę.

Źródło: " Smaki dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe regionu łowickiego" Wydawca: Muzeum w Łowiczu.
Przepis podany przez Mariannę Bolimowską, ur. w końcu XIX w.
Wykonany przez Irenę Święcką z Zabostowa Dużego.