Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 5 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 5 =

Zalewajka po łódzku

Zalewajka – nazwa, która poza regionem łódzkim nie zawsze coś mówi. Zupa ta pochodzi z kuchni łódzkiej, która opierała się na tanich i łatwo dostępnych produktach. Wodę z ugotowanymi ziemniakami zalewa się (stąd nazwa) zakwasem na żur, który można kupić, ale prawdziwa gospodyni na pewno przygotuje go odpowiednio wcześniej sama. Wędzony boczek, dobra wiejska kiełbasa, przyprawy i mamy niepodrabialny smak łódzkiej zupy!
Składniki:
kilka ziemniaków
0.5l zakwasu na żur
200g boczku wędzonego
wiejska kiełbasa
cebula
marchewka (opcjonalnie)
100g śmietany 18% (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
pieprz czarny mielony
sól

 
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do garnka z osoloną wodą. Jeśli chcemy dodać marchewkę to również kroimy ją w kostkę i gotujemy razem z ziemniakami. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać nieco mielonego pieprzu i majeranku, gotować. Boczek i kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko dodać do zupy. Kiedy ziemniaki się ugotują zalać wszystko dobrze wymieszanym zakwasem. Pogotować kilka minut, można też zupę doprawić śmietaną.
Zupa najlepsza jest następnego dnia kiedy wszystkie składniki się przegryzą.


wykonanie: redakcja portalu :-)