Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
1 + 4 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
1 + 4 =

Zupa z bani

W Sieradzkiem dość powszechnie uprawiano dynię, zwaną w tym regionie banią. Najczęściej robiono z niej zupę.
Oto przepis na 2 osoby!

Składniki:
  • 1/4 dyni
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaki
  • mąka
  • woda
  • mleko
  • 1 jajko (przy wersji bogatszej)
  • sól i cukier według uznania

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, wyjąć miąższ wraz z pestkami (pestki można ususzyć), pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą pół na pół z mlekiem tak, by płyn zakrył dynię. Gotować do miękkości. Następnie rozetrzeć dynię drewnianą pałką i zagęścić zupę mąką.

Zupę z bani jedzono z kruszonkami lub kudłankami.

Jak je zrobić?

Kruszonki – szklankę mąki wsypać do miski i wlewać powoli wodę tak, by mąka się połączyła, wyrobić twarde ciasto, a potem kruszyć albo trzeć na tarce i wrzucić do gorącej wody.

Kudłanki – surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok i formować kuleczki. Można też do odciśniętych ziemniaków dodać jedno surowe jajko, lekko je posolić i dorzucić łyżkę mąki. Wszystko połączyć i kłaść łyżką na wrzącą wodę. Dawniej rzadko dodawano jajko ze względu na biedę, jaka panowała w przeciętnych chłopskich gospodarstwach.

Zupę tę spożywano na słodko, cukrując do smaku.

Smacznego!