Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 1 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
3 + 1 =

Drożdżowy Kwiat Gwieździsty

Przedstawiamy wam przepis na pyszne i efektowne świąteczne ciasto – drożdżowy Kwiat Gwieździsty!
Oryginalny przepis pochodzi z książki „Kulinarne podróże po łódzkiem. Część 3”. My jednak zmodyfikowaliśmy przepis i zamiast powideł użyliśmy masy makowej. Mak pojawiający się w okresie świątecznym ma symbolizować dostatek i szczęście, więc warto włączyć go do świątecznych przysmaków.

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
15g świeżych drożdży
50g cukru
100g roztopionego masła
sól
cukier puder
powidła (lub jak u nas masa makowa)


Przygotowanie:
W mleku ozpuścić drożdże. Dodać cukier i 5 łyżek mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Dodać do reszty mąki. Dodać roztopione masło i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na okrągło. Przenieść warstwę na blachę. Posmarować powidłami (lub jak u nas masą makową), zostawiając puste 2 cm brzegu. Nałożyć drugą warstwę. Naciąć na 8 części i zawinąć formując gwazdę. Odstawić ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu i posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C od 20 do 25 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto robi duże wrażenie, ale oczywiście jest również pyszne!

Zachęcamy do wykonania przepisu :-)