Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 5 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
4 + 5 =

Chleb cebulowy

Przepis pochodzi z Otolic i wykonywany jest od około 60 lat.
Składniki:
  • ok. 400 g mąki pszennej,
  • ok. 270 ml wody,
  • 1/2 cebuli,
  • 15 g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • olej,
  • masło do podsmażenia cebuli
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy na gładką kulę. Następnie smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy objętość dodajemy cebulę, którą wcześniej kroimy w paski i podsmażamy na maśle.
Ciasto przekładamy do foremek i ponownie odstawiamy na około godzinę by wyrosło, aż chleb będzie miał wyraźną "kopułkę".
Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę.

Źródło: " Smaki dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe regionu łowickiego". Wydawca: Muzeum w Łowiczu.
Przepis podany przez Marię Wojdę, ur. w 1925r.
Wykonany przez  Tomasza, Weronisię i Wojtusia Stawickich z Łowicza.