Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
9 + 9 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
9 + 9 =

Kwosek z kapustnicy

Kwosek z kapustnicy nazywany też kwosem ze sondka odgrywał dość znaczącą rolę w kuchni sieradzkiej. Przygotowywano go w dwóch odmianach: postnej (podawany na wigilię) i weselnej (gotowany na mięsie). Kwosek z kapuśnicy spożywano z kluskami tulanymi, które wykonywano w nieckach.
Kwosek weselny:

Przepis na 10 osób:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 3 l wody
  • włoszczyzna
  • 3 listki laurowe, sól, pieprz i kminek
  • 0,5 l soku z kapusty kiszonej
  • 0,25 l śmietany
  • zaprawa: 0,5 l wody i 3 łyżki mąki

Żeberka ugotować, dodając włoszczyznę, listki laurowe i przyprawy. Gdy mięso jest już miękkie, odcedzić i do wywaru wlać sok z kapusty. Zagotować i  zaprawić zupę, dodając rozmieszaną z wodą  i śmietaną mąkę pszenną. Obrać mięso z kości i wrzucić do zupy.

Kwosek wigilijny

Składniki:

  • 20 dkg suszonych grzybów
  • 3 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • sól, pieprz ( w ziarenkach i mielony), listki laurowe
  • 0,5 l litra soku z kapusty kiszonej
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować razem z włoszczyzną  (marchewka, pietruszka, seler) i cebulą. Dodać przyprawy. Gdy grzyby i warzywa są miękkie – przecedzić i do wywaru wlać sok z kapusty. Zagotować, doprawić mielonym pieprzem i wrzucić pokrojone grzyby.

Kwosek z kapuśnicy spożywano z kluskami tulanymi, które wykonywano w nieckach. Do żytniej mąki wlewano odpowiednią ilość wody, ugniatano ciasto na kluski, które wałkowano w rękach.

Smacznego!