Proszę określić gdzie leży problem:
Proszę wpisać wynik dodawania:
2 + 5 =
Link
Proszę wpisać wynik dodawania:
2 + 5 =

Sodzioki

Sodzioki pierwotnie przygotowywane były na "przegryzkę" w czasie wzmożonych prac polowych, podawane na "podobiodek" do mleka lub na podwieczorek do kawy, pieczone na gorącej blasze kuchni kaflowej albo w piecu chlebowym przed wsadzeniem chleba.
Składniki:
  •     4 szklanki mąki pszennej,
  •     2 szklanki zsiadłego mleka,
  •     2 płaskie łyżeczki sody,
  •     1 jajko,
  •     szczypta soli

Sposób wykonania:
Z mąki, soli, zsiadłego mleka, żółtka (białko pozostawiamy do smarowania), sody i cukru zagniatamy ciasto. Formujemy gruby wałek i duże kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Placek kroimy w paski, a paski w romby. Każdy romb nacinamy na wierzchu. Układamy ciastka na brytfannie i pozostawiamy wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym białkiem i sypiemy grubym cukrem. Pieczemy na złoty kolor.
Sodzioki możemy upiec bez cukru, wtedy podajemy je z miodem lub polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Źródło: "Smaki dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe regionu łowickiego". Wydawca: Muzeum w Łowiczu.

Przepis pochodzi z Rogóźna i Pilaszkowa, wykonywany jest od początku XX wieku.
Podany przez Mariannę Kucińską, ur. w 1909 roku.
Wykonanie: Teresa Kaczor z Pilaszkowa.